diumenge, d’agost 12, 2012

Té alternativa l'estupidesa?


Un huracà ens portà anys de riquesa econòmica i financera. Parle dels últims vint anys, abans de l’esclat de les hipoteques brossa als EEUU.

A partir de l’esclat als EEUU., es contagià Europa, partícip necessari en l’assumpte i, s’inicià la davallada de manera descarada, a Irlanda, Portugal i Espanya.

Els gestors i promotors del miracle econòmic arreu, ho eren en la creació de fum de boja econòmica, de màgia econòmica. De no res, s’anotaven beneficis que en un mercat fantàstic s’especulava i s’obtenien més crèdits fantasmagòrics.

Màgia i més màgia en mans de mags piramidals. Es tractava d’un miracle. S’havia aconseguit la pedra filosofal per fi: or a partir de papers.

Un altre huracà, ara a la inversa, està posant les coses on han estat sempre: els diners, constants i sonants en poquetes mans i en poquets països.

Res no ha passat sense la col·laboració necessària de la ciutadania. Qualsevol vividor simpàtic, que oferia guanys a venir, ha estat catapultat a la cúspide de la piràmide política. Ningú ha preguntat l’origen de la riquesa que entrava als consistoris i governs. No importava si ens regalaven bocates de saltxitxò o ens beneficiàvem en altres serveis.

El model no s’ha posat en dubte. L’estupidesa té alternativa?