dimarts, d’agost 27, 2013

El llavador d'Alcoleja

Alcoleja
Amb la visita anterior  (http://gasparnou.wordpress.com/2013/08/25/alcoleja/)  no vaig acabar de saborejar el poble. Hui dimarts 27 d’agost, completem les impressions exposades diumenge passat.
Recollim en Sella a dos joves suïssos que fan autoestop : a la meua pregunta em contesten, en un castellà agradable, que van a Alcoleja. Ella i ell vénen de Gènova, via Barcelona, amb destí a Alcoleja;  jo em convertisc en amfitrió improvisat de la Serra d’Aitana. Molt agradable la companyia. El gos i jo ho agraïm de veritat. Gaudim  l’encontre entre les revoltes de la carretera fins l’entrada d’Alcoleja on aparque sota les esplendoroses moreres. La parella partix en busca de la carnisseria del poble, on seran atesos segons ells. Sort! Són dos joves encantadors que celebren la fi dels seus estudis.
Quila i jo ens dirigim altra vegada al bar Palau de la plaça del mateix nom. Hui ens atén la filla de l’amo, ell dansa amb les crosses pel bar. Som els únics clients; som a la porta en l´única tauleta parada: el silenci envolta la Torre del Palau, ara ja confirmat per un home gran que ens explica i ens orienta sobre la torre i el llavador vell. El llavador que vaig confondre en la visita anterior.
Devallem amb la imatge  feréstega del conte d’Enric Valor: sí, ara sí, el dimoni pot aparèixer en qualsevol instant. El llavador on va situar l’escena és davant nostre. És antic, És al nostre abast! Siga per la raó que siga el dimoni ens es manifesta, a mig dia, sepentejant entre l’aigua clara del llavador; sense cap ànima pels voltants. És una serp  d’aigua que senyoreja el allargassat llavador de pedra.
L’aigua s’esgola cap avall, per sota del pont, parlotejant i indiferent a les mil històries de hui i d’ahir. Un lloc màgic enfonsat entre verdors en les darreries d’agost.

Un lloc, que de nit fosca, ha de ser suggeridor a les impressions anímiques. 

diumenge, d’agost 25, 2013

Eva Piquer ha escrit:


dijous, d’agost 15, 2013

La mare de déu d'agost

La Mare de Déu d’Agost, així m’ho anomena ma mare, fa cosa d’uns trenta o quaranta anys; exactament quan vivíem al carrer la mar de la Vila. Hui ma mare té noranta anys; viu a la Sicop –Déu meu quin nom—i ni se’n recorda d’aquestes històries que em contava amb la Mallola i amb tot el veïnat de la platja.
Aquest matí, de quinze d’agost de dos mil tretze, he arrancat la meua moto –BMW R80RT de 1985—i me n’he anat a Elx pel camí de tota la vida: la N-340 travessant el centre d’Alacant entre el port i l’Explanada.
He eixit de la Vila sobre les huit i mitja del matí.
La primera parada l’he fet en una cafeteria vora l’explanada, on he desdejunat mentre em llegia l’exemplar de hui d’ Información edición Alicante, on m’he assabentat de l processó de les deu del matí en honor a la Verge de l’Assumpció en la Festa d’Elx. Quina sorpresa i quin goig he experimentat!
Desitjava passejar-me per la Basílica en honor a la Verge... i vaig a trobar-me-la de tu a tu en forma de processó!
M’ha costat trobar l’eixida cap a Elx, però després de dues voltes per davant de la nova estació d’autobusos d’Alacant, he aconseguit trobar l’eixida per Aigua-Amarga cap a Elx, sempre per la històrica N-340 sense trànsit a estes hores del matí.
Un plaer, el conduir per una carretera quasi desèrtica de vehicles. El personal es mou a colp d’horaris designats per les costums d’aquestos moments històrics. Ben de matí ets un ser rar: el personal està gitant-se de la nit anterior. Hui és festiu –m’ho van dir ahir—i ara ho comprove.
Arribe a Elx: pudor de pixum i molta brutícia... quan més m’aprope al centre pitjor. Gots de plàstic , de vidre, botelles...papers vomitades.... molt olor a pixum...
Màquines que intenten netejar el que sembla una batalla de la nit anterior....
Jo de bellit, moto aparcada –m’he trobat molts espais buits per aparcar vehicles--- camine cap a la Basílica amb la càmera de fotos preparada per a l’encontre amb la Verge. Molta pudor.... però de bellit. Procure respirar sense aprofundir.
Uns cohets m’orienten cap a la processó que encara no veig. Les campanes repiquen... m’emociene...de lluny un municipal obri el camí a una multitud: camine cap a ella. Més cohets,més repics de campanes...
La processó que mai m’havia imaginat és al davant de mi: personal amb vestits tradicionals acompanyats de música..... La Festa! És la processó del quinze d’agost de les deu del matí. Ës davant de mí i em convida amb un somriure de goig!

Els carrers ara són néts, no fa ninguna pudor per on passa la processó. Sóc al cor de la ciutat!
Somriures i bellesa! Molta simpatia, és la cara alegre de la Festa!
Faig mil fotos des de la vorera del carrer per on la processó és.
Acabe a la Basílica se Santa Maria. És encara quasi buida. M’emociana: oberta de par en par.
Fa uns cinquanta anys faig ser testimoni de la baixada del “cel” de la Basílica dels àngels que li cantaven a la Verge.  Va ser un dia com el de hui però per la vesprada.
M’emociene mentre camine per la Basílica allumenada pels primers rajos del sol.

La Verge i els apòstols –de la processó—són a punt d’entrar per la Porta Principal entre un repic de campanes que em provoquen felicitat i memòria d’instants que ja no són.